بُرش هائي از فصل 18 کتابِ عادات اتمي Atomic Habits Book / معرفي کتاب - 68/8

ساخت وبلاگ

چگونه از کم و بيش خوب، به واقعاً عالي تبديل شويم؟

بسم الله الرّحمن الرّحيم

آنچه در معرفي اين کتاب نگاشته مي شود از چاپ پنجم آن (1398، نشر نوين، 267 صفحه و 20 فصل)، گرفته شده است، در حاليکه هم اکنون چاپ بيست و سوم آن در 261 صفحه، در بازارِ کتاب موجود است.

منصور حسن زاده

1402/12/21 11 مارس 2024

_______________________

فصل (18)

حقیقتِ استعداد (چه وقت ژن ها مهمند و چه وقت مهم نیستند)

ص 223 و 224: احتمالاً با مایکل فِلپس Michael Phelps آشنا هستید، کسی که خیلی ها او را به عنوان یکی از بزرگترین ورزشکاران تاریخ می شناسند. مایکل مدال های المپیک بیشتری را نه تنها از سایر شناگران بلکه بیش از سایر ورزشکاران المپیکی در سایر رشته ها برده است.

افراد کمتری هستند که هیشام الگروج Hicham El Guerrouj را می شناسند، اما او هم به نوبه ی خود یک ورزشکار عالی بود. الگروج یک دونده ی مراکشی بود که دو مدال طلا المپیک دارد و یکی از بهترین دونده های نیمه استقامت تمام دوران دوران است. سال ها رکورد دوی 1500 و 200متر را در اختیار خود داشت. در بازی های المپیک 2004 آتن یونان، او مدال طلای 1500 متر و 5000 متر را از آنِ خود کرد.

این دو ورزشکار از بسیاری جهات با یکدیگر تفاوت دارند (یکی از تفاوت های اولیه شان آن است که یکی در خشکی و دیگری در آب رقابت می کند). اما نکته ی مشهودتر، تفاوت قدی زیادی میان آنهاست. الگروج حدود 175 سانتیمتر قد دارد، ولی قد مایکل 190 سانتیمتر است. علیرغم تفاوت 15 سانتیمتری در قد، این دو مرد از یک نظر کاملاً یکسان هستند: مایکا و هیشام اندازه ی شلوار یکسانی دارند.

این امر چگونه امکان دارد؟! مایکل دارای پاهای کوتاه نسبت به قدش و نیم تنه ی قوی می باشد که برای شنا عالی است. هیشام دارای پاهای کاملاً بلند و بالاتنه ی کوتاهتر است که یک اسکلت قوی برای دویدن در مسافت های طولانی محسوب می شود.

حال فرض کنید که این دو ورزشکار کلاس جهانی جایشان را با یکدیگر عوض میکردند. با توجه به اینکه هر دو خصایص ورزشکاری عالی داشتند، آیا مایکل فِلپس می توانست با تمرین زیاد، در دوی مسافت بالا به سطح المپیک برسد؟ احتمالش کم است. در اوج آمادگی، فلپس 88 کیلوگرم وزن داشت که 40 درصد سنگین تر از الگروش بود، زیرا او با وزن 63 کیلوگرم به رقابت می پرداخت. دونده های قد بلندتر وزن بالتری دارند و هر 500 گرم وزن اضافی در دوی بال می تواند مشکل ساز باشد. مایکل در صورت تعویض رشته ورزشی خود، از همان ابتدا نمی توانست در رقابت سطح بالا حضور پیدا کند.

به همین ترتیب شاید هیشام یکی از بهترین دوندگان تاریخ باشد، اما آیا جای تردید دارد که بتواند به عنوان یک شناگر حتی به المپیک راه پیدا کند. ...

ص 224: ... رمز پیشینه سازی احتمال موفقیتتان این است که حوزه ی درستی را برای رقابت انتخاب کنید. این امر همچون ورزش و کسب و کار، در حوزه ی تغییر عادت نیز صدق می کند. وقتی عادت ها هم راستا با تمایلات و توانائی های طبیعی شما باشند، اجرای آنها ساده تر است و رضایت بیشتری به همراه دارد. همچون مایکل در استخر و هیشام در پیست دوی میدانی، باید بازی خاصی را انتخاب کنید که احتمال موفقیتتان در آن زیاد باشد.

ص 225: ... نقطه ی قوت ژنتیک، نقطه ی ضعف آن هم هست. ژن ها نمی توانند به سادگی تغییر داده شوند و بدین ترتیب می توانند در برخی موقعیت های مطلوب، مزیت زیادی را برایتان بوجود آورند، اما در موقعیت های نامطلوب کاملاً به ضررتان تمام شوند.

اگر دوست دارید در سبد بسکتبال، اسلم دانک بزنید، قد 210 سانتیمتری بکارتان می آید. اما اگر بخواهید حرکات ژیمناستیک بزنید، این قد 210 سانتیمتری مانع بزرگی برای شما محسوب می شود.

محیط ما میزان تناسب ژن ها و کاربرد استعدادهای طبیعی مان را تعیین می کند. وقتی محیط تغییر می کند، ویژگی های تعیین کننده ی موفقیت نیز عوض می شوند. ...

ص 225: افرادی که در صدر هر حوزه ی رقابیت قرار دارند، نه تنها به خوبی تعلیم دیده اند، بلکه تناسب خوبی با وظیفه شان دارند و به همین دلیل است که اگر می خواهید واقعاً موفق شوید، باید کانون تمرکزتان را به شکل صحیح انتخاب کنید.

مخلص کلام:

ژن ها سرنوشت شما را تعیین نمی کنند. آن ها حوزه های فرصت طلبی شما را تعیین می کنند. همانطور که گابور مِیت Gabor Mate (پزشک) اشاره کرده: «ژن ها می توانند زمینه چینی کنند، اما تعیین کننده نیستند». زمینه هائی که از نظر ژنتیک برای موفقیت شما مهیا هستند، همان حوزه هائی هستند که احتمالاً عادت های رضایتبخش بیشتری در آنها داشته باشید.

کلید کار اینجاست:

تلاشتان به سمت حوزه هائی معطوف شود که شما را هیجان زده می کنند و با مهارت های طبیعی شما همخوانی دارند تا بدین ترتیب جاه طلبی ها و توانمندیهایتان در یک راستا قرار بگیرند.

ص 226: چگونه شخصیت شما بر عادت هایتان تأثیر می گذارد

ژن های شما در پس تمامی عادت هایتان نقش ایفا می کنند و در پس هر رفتاری حضور دارند.

مشاهده شده که ژن ها بر همه چیز از تعداد ساعاتی که صرف تماشای تلویزیون می کنید تا احتمال ازدواج یا طلاقتان و همچنین گرایشتان به مصرف مداوم مواد مخد، الکل یا نیکوتین تأثیر می گذارند. ...

رابرت پلومین Robert Plomin :

"هم اکنون به جائی رسیده ایم که دیگر حضور مؤلفه های ژنتیک در خصائصمان را مورد آزمایش قرار نمی دهیم، زیرا عملاً نمی توانیم هیچ خصیصه ای را بیابیم که تحت تأثیر ژن هخایمان قرار نگیرد."

ص 226: شخصیت شما مجموعه ای از ویژگی ها است که در موقعیت های مختلف ثابتند.

اثبات شده ترین تحلیل علمی در باره ی خصائص شخصیتی، تحت عنوان «5 عامل اصلی» شناخت می شود که 5 طیف رفتاری مختلف را مطرح می کند:

  1. استقبال از تجربیات: از کنجکاوی و ابتکار در یک سمت طیف تا احتیاط و محافظه کاری در آن سو.
  2. وظیفه شناسی و با وجدانی: از نظام مندی و تأثیرگذاری تا ساده گیری و خود جوشی.
  3. برونگرائی: از اجتماعی بودن و تکاپو داشتن تا درونگرائی و کم حرفی ( احتمالاً تقابل این دو را تحت عنوان برونگرا در مقابل درونگرا شنیده اید).
  4. سازگاری: از صمیمیت و مهربانی تا سرد بودن و ستیزه جوئی
  5. ثبات احساسی: از اضطراب و حساسیت تا اطمینان، خونسردی و ثبات.

ص 227: تمامی این 5 خصیصه دارای بنیان های بیولوژیک هستند. مثلاً برون گرائی را می توان از زمان تولد رهگیری کرد. اگر دانشمندان یک صدای بلند را در بخش پرستاری پخش کنند، برخی بچه ها به سمت آن جلب و برخی دیگر از آن اجتاب می کنند. وقتی دانشمندان این کودکان را در طول زندگی شان تحت نظر گرفتند، متوجه شدند بچه هائی که به سمت صدا جذب شده بودند، بیش از سایرین به انسانی برون گرا تبدیل شدند. آنهائی که از صدا گریزان بودند، بیشتر درونگرا شدند. ...

ص 228: ... چگونه آن حوزه ای را که احتمال موفقیتمان در آن بیشتر است بیابیم؟

اگر بتوانید حوزه ای را که احتمال موفقیتتان در آن بیشتر است بیابید، گام بزرگی را برای حفظ انگیزه و احساس موفقیت برداشته اید. از نظر تئوری، می توانید تقریباً از هر چیزی لذت ببرید. در عمل، احتمالاً از چیزهائی لذت می برید که برای شما به سادگی حاصل می شوند. ...

ص 229: ... اگر عادت خوب را انتخاب کنید، پیشرفت آسان است. اما عادت نادرست را برگزینید، زندگی تان را دچار مشکل خواهید کرد. ...

رایج ترین راهکار، آزمون و خطا است. البته این استراتژی یک مشکل هم دارد: زندگی کوتاه است. شما وقت ندارید که بخواهید تمامی حرفه ها را امتحان کنید، با تمامی مجردهای واجد شرایط قرار بگذارید یا تمامی آلات موسیقی را بنوازید.

یک راه مؤثر برای مدیریت این معما وجود دارد و آن را تحت عنوان: «بده بستان مکاشفه / بهره برداری» می شناسند.

در ابتدای یک فعالیت جدید، باید یک دوره ی مکاشفه وجود داشته باشد. در روابط، این دوره همان قرار گذاشتن است. در دانشگاه، این دوره را علوم انسانی می نامند. در تجارت این دوره را تست جداسازی می نامند. هدف این است که مسؤلیت های مختلف آزموده شوند. در باره گستره ای از ایده ها تحقیق شود و یک تور بزرگ پَهن گردد.

پس از این دوره ی مکاشفه ی اولیه، باید تمرکزتان را به سمت بهترین راهکاری که یافته اید انتقال دهید. اما باز هم هر از چند گاهی چیزهای متفاوت را امتحان کنید. توان صحیح به موقعیت کنونی تان بستگی دارد که در حالِ برنده شدن هستید یا باختن! اگر هم اکنون در حال پیروزی هستید، به بهره برداری ادامه دهید. اگر دارید می بازید، باید به مکاشفه ی خود ادامه دهید.

ص 230: ... همچنین رویکرد بهینه ی شما به میزان زمانی که در اختیار دارید بستگی دارد. اگر زمان زیادی در اختیار دارید – مثل فردی که در ابتدای حرفه خودش قرار دارد – بهتر است بیشتر مکاشفه کنید تا حوزه صحیح را بیابید و هنوز زمان کافی در اختیارتان هست تا ازاین انتخاب بهره برداری کنید. اگر تحت فشار زمانی هستید- مثلاً فردی که به موعد مقررِ تحویلِ پروژه نزدیک شده – باید بهترین راهکاری را که تا کنون پیداکرده اید اجرائی کنید تا نتیجه حاصل گردد.

ص 230 و 231: وقتی گزینه های مختلفی را کشف کردید، یک مجموعه پرسش است که باید دائماً از خودتان بپرسید تا فهرست عادت ها و حوزه هائی را که بیشتر موجب رضایتتان می شوند را کوتاه تر کنید:

1) کدام موارد برای من لذتبخش و برای دیگران کار به حساب می آیدن؟ ...

2) کدام کار باعث می شود زمان از دستم خارج شود؟ ...

3) در کدام بخش می توانم بازده بیشتری را نسبت به یک شخص معمولی داشت باشم؟ ...

4) چه چیزهائی به صورت طبیعی به من الهام می شوند؟ برای یک لحظه هر آنچه را در موردش فکر کرده اید نادیده بگیرید. آنچه را جامعه به شما گفته است نادیده بگیرید.آنچه را دیگران از شما انتظار دارند نادیده بگیرید. به درون خودتان بنگرید و بپرسید: «چه چیزی به صورت طبیعی به من الهام می شود؟ چه زمانی حسِّ زنده بودن دارم؟ چه زمانی خود واقعی ام را احساس می کنم؟» بدون قضاوت درونی و بدون اینکه به فکر راضی کردن مردم باشید؛ بدون گمانه زنی یا انتقاد شخصی، هر زمان که حس صحیح و کامل بودن داشتید، احتمالاً در مسیر صحیح قرار دارید.

ص 231: اگر نمی توانید حوزه ای را بیابید که تمامی احتمالات موفقیت به نفعتان باشد، آن حوزه رابسازید.

اسکات آدامز:

"همه ی افراد حد اقل چند حوزه دارند که می توانند با مقداری تلاش در آنها، در میان 25 درصدِ برتر قرار بگیرند."

ص 232: ... وقتی نمی توانید با بهتر بودن برنده شوید، باید از طریق متفاوت بودن ببرید. با ترکیب مهارت هایتان میزان رقابت را کاهش می دهید و همین امر شما را برجسته می کند.

ص 233: چگونه بیشترین بازده را از ژن هایمان دریافت کنیم

ژن های ما به گونه ای نیستند که نیاز به سخت کوشی را از بین ببرند. آنها شفاف سازی می کنند. انها به ما می گویند باید در این حوزه ها تلاش کنی. وقتی نقاط قوتمان را متوجه شدیم، دیگر می دانیم باید زمان و انرژی خود را کجا صرف کنیم. می دانیم که باید دنبال کدام فرصت ها بگردیم و باید از کدام چالش ها اجتناب کنیم. هر قدر مایتمان را به شکل بهتری درک کنیم، استراتژی ما بهتر خواهد شد.

ص 233: تفاوت های بیولوژیک اهمیت دارند. با این حال بهتر است که بر روی برآورد سازی پتانسیل خودتان تمرکز کنید تا اینکه به مقایسه ی خودتان با دیگران بپردازید. این حقیقت که هر انسان در هر توانمندی بخصوص دارای محدودیت ها و سقف مشخصی است، دلیل نمی شود که برای رسیدن به سقف توانمندی ها تلاش نکنید.

بعضی افراد آنقدر به این محدودیت ها و سقف ها می نگرند و اسیرشان می شوند که به ندرت تلاش لازم برای نزدیک شدن به آنها را انجم می دهند.

همچنین اگر تلاش نکنید، ژن ها به تنهائی نمی توانند شما را به موفقیت برسانند. ... تا زمانی که به اندازه آدم های مورد ستایش تان تلاش نکردید، هیچوقت نمی توانید موفقیتشان را به شانس و ژنتیک ارتباط دهید.

مخلص کلام اینکه:

یکی از بهترین راه ها برای حفظ رضایتمندی از عادت ها در طولانی مدت، انتخاب رفتارهائی است که بیشترین همخوانی را با مهارت ها و شخصیت شما دارند. سخت بر روی مسائلی تلاش کنید که به سادگی حاصل می شوند.

سابقه در وبلاگ شکوفه های نو:

http://hasanzadeh-mansour.blogfa.com/category/192

ادامه دارد

----------------------------------

پوشه هاي مربوطه در آرشيو موضوعي وبلاگ شکوفه هاي نو:

  • 6) Self Confidence اعتماد به نفس Confiance en soi

http://hasanzadeh-mansour.blogfa.com/category/1

-------------------------------

  • 9) فرزندان خود را دریابیم، که « دۥر» یابیم

http://hasanzadeh-mansour.blogfa.com/category/6

----------------------------

  • 15) معرفی کتاب و مطالب مربوطه Book Introducing

http://hasanzadeh-mansour.blogfa.com/category/19

_________________________________

Shekoofehayenow شکوفه های نو...
ما را در سایت Shekoofehayenow شکوفه های نو دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : hasanzadeh-mansoura بازدید : 30 تاريخ : پنجشنبه 24 اسفند 1402 ساعت: 18:41